Recepty

Vaříme s ciderem

Stejně jako pro víno, lze i pro cider nalézt široké uplatnění také v kuchyni. Použít ho můžeme při přípravě kuřecího, krůtího, vepřového i hovězího masa. Rovněž zvěřinu, bažanta, kachnu nebo rybu je možné připravit za pomoci cideru. A co teprve různá bezmasá jídla, dezerty a moučníky. Nemluvě o množství nápojů a koktejlů, které s ciderem můžeme namíchat. Níže uvedené recepty proto berte jen jako malý výsek z mnoha možností, jak cider v kuchyni využít.
 
 
 
 

Kuře s jablkem a ciderem

 
Ingredience (na 4 – 6 porcí):

2x kuřecí prsa, 1x velká červená cibule (nakrájená na tenké plátky), 1x jablko (oloupané a nakrájené na tenké plátky), 200 ml cideru, 4x lžíce másla, ¼ hrnku hladké mouky, 60 ml smetany na vaření (případně zakysané smetany), 1x lžíce petrželky (nadrobno nasekané), 1x lžička tymiánu (čerstvého a nasekaného), ½ lžičky soli, ¼ lžičky pepře

Postup přípravy:

Na nepřilnavé pánvi nejdříve rozehřejeme 3 lžíce másla, přidáme cibuli a tymián a na mírném plameni necháme zezlátnout. Dále přidáme nakrájené jablko a cider a zhruba 8 minut vaříme. Poté kousky jablka vyjmeme děrovanou naběračkou z pánve a udržujeme je v teple.

Kuřecí maso obalíme v mouce, na pánvi rozehřejeme zbývající lžíci másla a opečeme kuřecí maso, 4 – 5 minut z každé strany. Maso poté přesuneme na talíř a udržujeme v teple.

Na pánev vrátíme jablečnou směs, přidáme smetanu, sůl a pepř, pořádně prohřejeme a horkou směs nalijeme na porce kuřete. Ozdobíme nasekanou petrželkou.

Zdroj: Markéta Suchomelová – Cider v kuchyni, str. 9, nakladatelství Talpress, Praha 2008.
 

Grilovaný losos

 
Ingredience (na 4 – 6 porcí):

1x celý filet z lososa, 200 ml cideru, 6x lžíce sójové omáčky, 2x lžíce másla, 1x stroužek česneku

Postup přípravy:

Cider smícháme v nerezovém kastrolu se sójovou omáčkou, směs přivedeme k varu a vaříme asi 3 minuty. Přidáme máslo a prolisovaný stroužek česneku a vaříme do té doby, dokud tekutina nezhoustne. Poté necháme zhruba 30 minut chladit.

Filet z lososa potřeme marinádou a necháme 30 minut odpočívat. Následně vložíme na rozpálený gril a po pár minutách můžeme podávat. Jako přílohu lze podávat zeleninový salát a divokou rýži.

Zdroj: Markéta Suchomelová – Cider v kuchyni, str. 48, nakladatelství Talpress, Praha 2008.
 

Horký cider

 
Ingredience (na 6 porcí):

1 litr cideru, 2x lžíce třtinového cukru, 6x lžíce hnědého 40% rumu, 4x kulička nového koření, 1x celá skořice

Postup přípravy:

Uvedené suroviny zahříváme v rendlíku do té doby, než se cukr rozpustí. Ihned poté rozléváme do sklenic a podáváme.

Zdroj: http://www.vseovareni.cz/recepty/horky-cider/
 

Cider se zmrzlinou

 
Ingredience:

1x sklenička cideru, 1x kopeček vanilkové zmrzliny, špetka skořice

Postup přípravy:

Do misky nalijeme cider, přidáme zmrzlinu a důkladně promícháme. Posypeme skořicí a podáváme.

Zdroj: Markéta Suchomelová – Cider v kuchyni, str. 92, nakladatelství Talpress, Praha 2008.