Domácí výroba cideru

Čas ciderů nastává na podzim. Je to doba hojnosti jablek a hrušek. Pokud je máte, vyrobit si z nich vlastní cider není zas tak složité. Chce to však čas a pevné odhodlání. A samozřejmě i kvalitní návod, nějaké náčiní a suroviny. Pro základní orientaci si můžete přečíst níže uvedený zjednodušený popis postupu výroby jablečného i hruškového cideru.
 

Suchý jablečný cider

 
K přípravě domácího jablečného cideru budeme potřebovat 4,5 kg jablek chuťově výrazného druhu, 2 kg jablek kyselejšího druhu, 2 kg jablek sladšího druhu, 2,5 g kvasinek pro sekt, 1 čajovou lžičku cukru a 1 rozdrcenou tabletu disiřičitanu draselného.

Postup:

1) Z jablek nejdříve vylisujeme šťávu na domácím lisu, případně si ji necháme vylisovat v nějaké moštárně. (Pokud chceme vyrábět cider z čerstvé úrody jablek, je nutné jablka nadrtit a vylisovat co nejdříve po jejich sběru.)
2) Vezmeme 85 ml jablečné šťávy a přidáme kvasinky a cukr. Na 2 dny šťávu uložíme na teplém místě.
3) Do zbývající šťávy (zhruba 4,5 litru) přidáme tabletu disiřičitanu draselného a necháme po 2 dny stát.
4) Po uplynutí dvou dnů smícháme obě směsi dohromady a necháme kvasit.
5) Za pomoci hustoměru měříme každou hodinu hustotu směsi, než dosáhne hodnoty 1005.
6) Jakmile hustota dosáhne hodnoty 1005, stáčíme do lahví. Do každé lahve poté přidáme ½ čajové lžičky cukru. S lahvemi následně třeseme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí.
7) Cider bude zrát asi 6 měsíců. Jeho trvanlivost pak bude zhruba 1 rok.

Zdroj: Jack Thompson – Vaříme pivo (Jak si uvařit pivo, připravit cider a víno), str. 107, nakladatelství Svojtka & Co, Praha 2012.
 

Domácí hruškový cider

 
K výrobě domácího hruškového cideru budeme potřebovat jen 10 – 12 velkých hrušek.

Postup:

1) Hrušky umístíme na teplém místě, postupně začnou měknout.
2) Ovoce nakrájíme a rozdrtíme na kaši.
3) Kaši scedíme přes jemnou tkaninu.
4) Vylisovanou šťávu uložíme na teplém místě, po nějaké době se začnou tvořit bubliny.
5) Šťávu sledujeme. Jakmile se začne tvořit sediment, stočíme do soudku a zakryjeme ho. Necháváme zrát 6 – 8 měsíců.
6) Po uplynutí doby scedíme a stočíme do lahví. Hruškový cider bude mít trvanlivost asi 1 rok.

Zdroj: Jack Thompson – Vaříme pivo (Jak si uvařit pivo, připravit cider a víno), str. 109, nakladatelství Svojtka & Co, Praha 2012.