Cidery ve světě

V současnosti je celosvětově největším výrobcem a spotřebitelem cideru Velká Británie. Velmi populární je ovšem cider stabilně také ve Francii, Španělsku a Skandinávii. Nehledě na jeho vzrůstající popularitu i v mnoha ostatních evropských státech. Podívejme se tedy blíže na tradice cideru v několika vybraných zemích.
 

Velká Británie a cider

 
Cider Velká BritánieNejsilnější tradice výroby cideru v Británii je v jihozápadní Anglii a hrabstvích Herefordshire a Worcestershire. Cider se ale také vyrábí ve Walesu, Skotsku a na jiných místech v Anglii, specificky v hrabstvích Kent, Suffolk, Norfolk a Cheshire.

V souvislosti s tím, z jaké části země pochází, existují dva základní typy britského cideru. Jeden představuje tradici výroby v jihozápadní Anglii. Další pak tradici výroby východního Kentu a východní Anglie. V prvním případě se při výrobě používá vyšší procento speciálních odrůd jablek určených jen pro výrobu cideru. Výsledné cidery tak mají vyšší obsah taninu a vynikají výraznější chutí. V případě druhé tradice je ve výrobě využíváno více jablek dezertních a kulinářských. Cider může být ale vyroben i jen z nich. Tyto cidery se pak více podobají vínu, bývají čirého vzhledu a jsou lehčí v těle.

V Británii existuje mnoho tradičních malovýrobců vlastnících farmy. Na těchto farmách je možné nalézt různé speciální či historické odrůdy jablek, které jsou určené výhradně pro výrobu cideru. Nejvíce jich je v jihozápadní Anglii. Cidery od těchto výrobců jsou většinou neperlivé a mají tmavě oranžovou barvu. Výroba probíhá často ve velmi malém rozsahu, produkt se pak prodává jen v místě výroby nebo v nedalekých obchodech a hospodách.

Ve větším objemu vyrábějí cider v Británii firmy menší až střední velikosti. Jejich metodika výroby je mnohdy méně tradiční než u malovýrobců, jejich produkty si však zachovávají vysokou kvalitu. Tyto cidery můžeme zakoupit na více místech v Británii, jejich dostupnost mimo ostrovy bývá ale omezená.

Několik největších výrobců cideru produkuje v Británii tzv. „komerční cidery“, které jsou průmyslovým způsobem vyráběny v masovém měřítku. Tyto cidery se vyvážejí do celého světa.

Za posledních 10 let Británie zaznamenala výrazný vzestup prodeje cideru. The National Association of Cider Makers (Britská národní asociace výrobců cideru) v roce 2011 předpokládala, že je v Británii minimálně 480 aktivních výrobců. V roce 2008 produkce cideru v Británii představovala 61,9 % produkce cideru celé Evropské unie. Podíl cideru na celkové spotřebě alkoholu činil v Británii v tomto roce 7,9 %.
 

Francie a cider

 
Hlavními oblastmi výroby cideru ve Francii jsou Normandie a Bretaň. V menší míře se cider vyrábí i v jihozápadní Francii, v části Baskicka patřící Francii. Spíše než klasickým francouzským ciderům se však podobá baskickým ciderům ze Španělska.

Cider se ve Francii nazývá „cidre“ a dělíme jej na Cidre Doux, Demi Sec a Cidre Brut. Cidre Doux je cider sladký, s obsahem alkoholu většinou do 3 %. Demi Sec je cider polosuchý, s obsahem alkoholu nejčastěji mezi 3 a 5 %. Cidre Brut je cider suchý, obsahující zhruba od 4,5 % alkoholu výše.

Francouzské cidery bývají povětšinou perlivé. Cidery vyšší kvality jsou tradičně prodávány v lahvích identického typu jako šampaňské víno. Obvykle však mají zdejší cidery korkovou zátku, menšina i šroubovací uzávěr. V Bretani je v crepériích cider často servírován v tradičních keramických miskách.
 

Španělsko a cider

 
SagardotegiaVe Španělsku existuje tradice výroby a pití cideru v několika oblastech severního Španělska, hlavně pak v Asturii a Baskicku.

Nejvíce cideru se vyrábí v atlantickém regionu Asturie, kde místní lidé považují cider, zde nazývaný „sidra“, za nedílnou součást místní kultury. V současné době se v Asturii vyrábí více než 80 % produkce cideru celého Španělska. Průměrná spotřeba cideru je v Asturii 54 litrů za rok, což je pravděpodobně nejvíce na světě.

Tradiční „sidra“ z Asturie je tichý cider, který má od 4 do 8 % objemu alkoholu. Podává se v tzv. „sidrerías“ a „chigres“, což jsou v podstatě hospody, které se specializují na cider, a ve kterých jsou k dispozici i další tradiční nápoje a pokrmy.

V Asturii je s podáváním místního cideru někdy spojen zajímavý zvyk. Cider se přelévá z lahve, která je jednou rukou člověka držena nad hlavou, do sklenice, která je druhou rukou toho samého člověka držena dole u pasu. Do cideru se tímto přeléváním dostávají bublinky vzduchu a ten má poté po krátkou dobu perlivou příchuť.

Další region s dlouhou tradicí výroby cideru je Baskicko – zvláště pak region Gipuzkoa. Cider se zde nazává „sagardo“. Bývá k dispozici v lahvi, nebo je možné si ho natočit ze sudu v „sagardotegi“, tj. v malé místní prodejně cideru. V regionu Gipuzkoa se také často pořádají akce, kde je možné si místní cider koupit u stánků. Ceny bývají příznivé a prodejci často prodávají až do úplného vyčerpání zásob.
 

Německo a cider

 
ApfelweinV Německu je cider nejčastěji znám pod názvem „Apfelwein“ (jablečné víno). V jižním Německu (stejně jako v Rakousku a Švýcarsku) se používá název „Most“ (mošt). V některých oblastech je nazýván také „Äppler”, „Stöffsche”, „Ebbelwoi”, „Apfelmost” (jablečný mošt), „Saurer Most” (kyselý mošt) nebo „Viez” (z latinského slova „vice” – náhrada za víno).

Německý „Apfelwein“ je nejvíce vyráběn v Hessensku, zvláště pak v oblasti Frankfurtu, Odenwaldu a Wetterau. K nalezení je ale i v jiných oblastech Německa, např. kolem Trieru nebo Merzigu, a rovněž v dolním Sársku a místech sousedících s Lucemburskem. V uvedených částech Německa lze najít několik větších výrobců cideru, stejně jako množství malovýrobců vyrábějících tradičním způsobem. V některých ze zmíněných regionů se pořádají různé soutěže a setkání, která jsou určena pro místní výrobce cideru. Někdy zde znějí i lidové písně s tématikou cideru. V oblasti Merzigu je korunována „Královna Viezu“, zatímco v dolním Sársku „Král Viezu“.

Německé jablečné cidery mají obvykle trpkou a kyselou chuť. Objem alkoholu bývá zhruba v rozmezí 5 – 7 %. K výrobě nejsou používány žádné zvláštní odrůdy, ale jablka určená k přímé spotřebě nebo na vaření. Specialitou z oblasti kolem Frankfurtu jsou cidery vyráběné s přídavkem syrové šťávy z ovocných plodů velmi vzácného listnatého stromu Sorbus domestica (Jeřáb oskeruše). Cider tím získává vyšší trpkost.

Německou zvláštností je také horký „Apfelwein“, který v některých oblastech lidé užívají jako osvědčený domácí prostředek proti nachlazení. Často slouží i k ohřátí v zimním období. Podává se obvykle se skořicí či hřebíčkem, případně s plátkem citronu.